Kajaanin elokuvakerhon syksy 2019

 

24.09. Wash Westmoreland: COLETTE

(UK, USA 2018., 111 min)

Näyttelijät: Keira Knightley, Dominic West, Eleanor Tomlinson

Vuonna 1873 maailmaan ilmestyi tyttö nimeltä  Sidonie-Gabrielle Colette. Sittemmin hänestä kehkeytyi kirjailija, joka teki tekstiä miehensä julkaistavaksi, mutta salanimellä tietenkin. Wash Westmoreland on ohjannut Colettesta elokuvan, joka viihdyttää ja kiihdyttää. Se vie katsojat aikaan reilut sata vuotta sitten ja tekeekin sen tyylikkäästi. Tässä elokuvassa epookki on kohdallaan.

Linkit:  ImdbEpisodi

 

08.10. Alfonso Cuarón: ROMA

(Meksiko, USA 2018, 135 min)

Näyttelijät:  Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey

Tässä meillä on käsissä Se Elokuva, suoratoistopalvelu Netflixin kaappaus, joka voitti Venetsiassa Kultaisen leijonan ja sai kaikkiaan kymmenen Oscar-ehdokkuutta, joista se nappasi mm. parhaan ohjauksen ja parhaan vieraskielisen elokuvan pystit. Elokuvaa esitettiin oikeissa teattereissa vain sen verran, että keskustelu alkoi ja elokuva markkinoi itse itsensä. Leffa on hieno kertomus ohjaajansa lapsuudesta. Ollaan Meksikossa ja eletään 1970-luvun puoliväliä. Vuoden kestävä tarina kerrotaan perheen palvelijan näkökulmasta.

Linkit:  ImdbFilm-O-Holic

 

22.10. Peter Jackson: THEY SHALL NOT GROW OLD 

(UK, Uusi Seelanti 2018, 100 min)

They Shall not Grow Old todistaa, että elokuvan keinot ovat uskomattomat. Nyt ollaan ensimmäisessä maailmansodassa, jossa kuvatuista dokumenteista ja ääninauhoista Peter Jackson on kasannut tarinan brittisotilaiden sangen verisestä ja mutaisesta tiestä armeijaan värväytymisestä aina sodanjälkeiseen elämään asti. Jackson on omistanut leffan brittiläiselle isoisälleen, joka palveli sodassa kersanttina. Mustavalkoiset kuvat muuttuvat kuin huomaamatta värillisiksi ja katkelmista kasvaa vaikuttava kokonaisuus.

Linkit:  ImdbFilm-O-Holic

 

29.10. Heather Lenz: MINÄ, KUSAMA

(USA 2019, 76 min)

Yayoi Kusaman taitavat tuntea monet suomalaisetkin, jos eivät muuten, niin Kusaman suurenmoisen HAMissa järjestetyn näyttelyn ansiosta. Yhdeksänkymppinen Kusama on varsinainen tervaskanto, joka ei ole hätkähtänyt sitä, miten vaikeaa aasialaisen naisen oli lyödä itsensä läpi lännen taidepiireissä, eikä hän siinä 1960-luvulla onnistunutkaan, vaikka joku Andy Warhol napsi Kusamalta ideoita omaan taiteeseensa. Samanlainen pitkän tien kulkija on dokumentin ohjannut Heather Lenz, joka äkkäsi Kusaman hienon taiteen jo 1990-luvulla. Dokumentin suunnittelemisen hän aloitti jo pari vuosikymmentä sitten.

Linkit:  ImdbFilm-O-Holic

 

05.11. Werner Herzog: NOSFERATU – YÖN VALTIAS 

(Länsi-Saksa, Ranska 1979, 96 min)

Näyttelijät: Klaus Kinski, Isabelle Adjani ja Bruno Ganz 

Monella elokuvalla ei ole niin hienoa historiaa kuin Werner Hertzogin ohjaamalla Nosferatulla. Se perustuu varsin suoraan Bram Stokerin Draculaan ja F.W. Murnaun siitä tekemään ensimmäiseen, vuoden 1922 filmatisointiin. Vaikka Herzogin versio onkin uskollinen Murnaun näkemykselle, herrojen vampyyreissä on ehdottomasti myös eroja. Kun Murnaun elokuvassa hyvät olennot kohtaavat pahan, Herzogin näkemyksen mukaan hyvä ja paha löytyvät kaikista elävistä. Siksi hänen Draculansa on niin koskettava.

Linkit:  ImdbFilmgoer

 

19.11. Jafar Panahi: KOLME NAISTA

(Iran 2018, 100 min)

Näyttelijät: Behnaz Jafari, Jafar Panahi ja Marziyeh Rezaei

Kun elää sellaisessa todellisuudessa kuin Jafar Panafi ja tekee elokuvia salaa ja saa ne jotenkin ulos Iranista, ei kannata odottaa, että hän tekisi jotakin kovin tavallista puskakomediasta puhumattakaan. Kolme naista kertoo nimensä mukaisesti kolmesta naisesta, kolmesta näyttelijästä, joille ei tahdo löytyä miehistä ymmärrystä kotimaassa. Elokuva alkaa ilmeisestä itsemurhavideosta, jonka todenperäisyyttä Panahi lähtee tutkimaan. Kohta ollaan ohjaajan kotikylässä ja todella kliseisesti sanottuna perimmäisten kysymysten äärellä.

Linkit:  ImdbFilm-O-Holic

 

03.12. Benedikt Erlingsson: WOMAN AT WAR

(Islanti 2018, 101 min)

Näyttelijät: Halldóra Geirharðsdóttir, Davíð Þór Jónsson, Magnús Trygvason Eliasen, Ómar Guðjónsson ja Jóhann Sigurðarson

Islannista on viime vuosina tullut lukuisia hienoja ja syvällisiä elokuvia, eikä Benedikt Erlingssonin ohjaama Woman at War tee poikkeusta. Leffa lähtee liikkeelle ekologisena hätähuutona Islannin luonnon puolesta, kun sen päähenkilö Halla alkaa toimia suunniteltua tehdasta vastaan. Ihmisen mittaiseksi se kasvaa, kun Halla saa kuulla, että hänen kauan odottamansa adoptiolapsi olisi valmis muuttamaan Islantiin Ukrainasta.

Linkit:  ImdbCinema Mondo

 

10.12. Chloé Zhao: THE RIDER

(USA 2018, 105 min)

Näyttelijät: Brady Jandreau, Lilly Jandreau, Tim Jandreau, Lane Scott ja Cat Clifford

Rodeo jos mikä on touhua, johon termi urheilu sopii kuin lasso villihevosen kaulaan. Tästä ja äärimmäisen rajatusta ja aina vain ahtaammalle joutuvasta tosiamerikkalaisesta elämäntavasta kiinalainen Chloé Zhao on onnistunut ohjaamaan koskettavan elokuvan. Kaikki alkaa siitä, kun nuori rodeosankari loukkaantuu niin vakavasti, että elämälle on etsittävä uusi suunta, vaan mistäpä etsit, kun ympärillä on vain villihevosia ja aavaa preeriaa.

Linkit:  ImdbFilm-O-Holic

 

Näytännöt BioRex Kajaanissa tiistaisin alkaen klo 18:00.

Jäsenkortit 40 € (op. 30 €) ennakkoon Kajaani Infosta (Pohjolankatu 13) ja ennen esityksiä ovelta. Esityksiin ei myydä kertalippuja. Maksu käteisellä, kulttuuriseteleillä, e-passilla tai maksukortilla. Korttien ennakkomyynti Kajaani Infossa alkaa maanantaina 02.09.

 Elokuvien ikäraja on K-16.

Oikeudet ohjelman muutoksiin pidätetään.

____________________________________________________________________________________________