19.1. Greta Gervig: LADY BIRD
(USA, 2017 / 94 min.)
N: Saorsie Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothée Chalamet, Beanie Feldstein, Lois Smith, Stephen Henderson
Voi olla tietysti liikaa luvata, että Greta Gervigin esikoisohjaus Lady Bird lähestyy vaikkapa 400 kepposen kaltaisia kuolemattomia ranskalaisia nuorisokuvauksia, mutta jotakin samaa tässä on. Lady Birdiksi itseään kutsuva 17-vuotias nuori nainen (Saorsie Ronan) etsii itseään ja tilaa olla niin kuin kuka tahansa ikäisensä nuori. Erityisen antoisa elokuva on varmasti äideille, jotka ovat kasvattaneet tyttäriään, ja tyttärille, jotka ovat otelleet äitiensä kanssa, mutta elokuvan rehellisen raikas ote vie mukaansa myös miehet.
2.2. Pernille F. Christensen: NUORI ASTRID
(Ruotsi, Tanska, 2018 / 123 min.)
N: Alba August, Maria Bonnevie, Magnus Krepper, Henrik Rafaelsen, Trine Dyrholm, Björn Gustafsson, Maria Fahl Vikander
Millainen nainen kirjailija Astrid Lindgren oli, ennen kuin hän muutti lasten maailman kirjoittamalla Peppi Pitkätossusta, Vaahteramäen Eemelistä, Ronja Ryövärintyttä-restä ja kymmenistä muista lapsista ja lastenmielisistä? Siihen etsii vastausta Pernille F. Christensen elokuvassa Nuori Astrid. Saiko Astrid tarpeekseen aikuisista alkaessaan lehtensä päätoimittajan rakastajattareksi? Vai kirjoittiko hän käsitelläk-seen tuskaa, jonka aiheutti se, että hän joutui luopumaan nuorena synnyttämästään lapsesta?
16.2. Pawel Pawlikowski: COLD WAR
(Puola, 2018 / 88 min.)
N: Joanna Kulig, Tomasz Kot
Wiktor ja Zula tapaavat toisensa toisen maailmansodan jälkeisessä Puolassa ja rakastuvat epätoivoisen vimmaisesti. Heidän rakoilevan ja uudelleen rakentuvan suhteensa varaan suurenmoisen Idan ohjannut Pawel Pawlikowski on ohjannut elokuvan, joka käsittelee paitsi pariskunnan suhdetta, myös Eurooppaa ja sen haasteita. Elokuva kiertää ympäri Eurooppaa sankariensa mukana. Tutuiksi tulevat paitsi Puola, myös Berliini, Pariisi ja Jugoslavia.
2.3. Charles Chaplin: DIKTAATTORI
(USA, 1940 / 125 min.)
N: Charles Chaplin, Paulette Goddard
Liekö elokuvan historiassa toista niin tarkkanäköistä ja kriittistä elokuvaa kuin Charles Chaplinin Diktaattori. Se on elokuva, jossa on kaikki, historia, pelot, surut, ilot ja mieletön toivo jostakin paremmasta. Elokuvan ilmestymisen jälkeen kului tosin puoli vuosikymmentä ennen kuin maailma pääsi Adenoid Hynkelistä. Pienet ystävälliset parturit meillä on edelleen keskellämme.
16.3. Aleksi Salmenperä: TYHJIÖ
(Suomi, 2018 / 97 min.)
N: Laura Birn ja Tommi Korpela
Tämän elokuvan historia on vähintäänkin yhtä mielenkiintoinen kuin se itse leffana. Aleksi Salmenperä ohjasi Tyhjiötä vuosia ja sen tähtipari Laura Birn ja Tommi Korpela tekivät omat hommansa talkoilla, sillä Elokuvasäätiö ei suonut leffalle ropoakaan. Tyhjiö on ihkaoikea komedia taiteilijapariskunnan avioliitosta ja luomisen vaikeudesta. Kun toinen saa aikaan, mutta toinen ei, törmäyksiähän siitä seuraa.
30.3. Paolo Genovese: JOKAINEN HALUAA JOTAIN
(Italia, 2017 / 105 min.)
N: Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alba Rothwacher
Meillä on kahvio, jossa istuu salaperäinen mies. Meillä on ihmisiä, jotka käyvät tapaamassa kahvilassa istujaa. Meillä on kasassa kokonainen kiinnostava trilleri, jossa ei edes poistuta kahvilasta kertaakaan. Katsojalta elokuva vaatii jonkin verran sinniä. Hänen pitää jaksaa kuunnella katkeamatonta keskustelujen sarjaa. Keskusteluissa risteävät kahvilaan poikkeavat keskustelijat ja heidän kohtalonsa. Yhteistä heille kaikille on se, että jokainen heistä haluaa jotakin.
13.4. Juho-Pekka Tanskanen: WAITING FOR BARCELONA
(Suomi, 2017 / 85 min.)
N: Mou
Waiting for Barcelona on dokumentti, joka seuraa kolmen vuoden ajan Gambiasta lähtöisin olevan Moun elämää Barcelonan kaduilla, eikä se elämä ole helppoa. Itse asiassa Juho-Pekka Tanskasen dokumentti on vaikuttava kertomus niistä ihmisistä, joita Barcelonassa Antoni Gaudín arkkitehtuurista lumoutuneet turistit eivät edes huomaa. Siellä Mou kuitenkin on, ja siellä hän uneksii paremmasta maailmasta.
27.4. Hirokazu Kore-eda: SHOPLIFTERS – PERHESALAISUUKSIA
(Japani, 2018 / 121 min.)
N: Lily Franky, Sakura Ando, Mayu Matsuoka, Kirin Kiki, Jyo Kairi, Miyu Sasaki
Hirokazu Kore-edan Shoplifters – perhesalaisuuksia palkittiin keväällä Cannes´ssa Kultaisella palmulla, eikä syyttä. Kore-eda kertoo meille minkä tahansa kolmen sukupolven kokoisen japanilaisen perheen tarinan, paitsi, että tämä perhe ei ole tavallinen, vaan rikollinen. Oikeassa elämässä käy varmaan niin, että mihin perheeseen tahansa saattaa syntyä rikollinen olento, mutta kun perhedynamiikan vetää aivan viimeiseen tappiin, syntyy elokuva, joka puhuttelee katsojaansa vielä pitkään senkin jälkeen, kun salin valot ovat jälleen syttyneet.
4.5. Sean Baker: THE FLORIDA PROJECT
(USA, 2018 / 111 min.)
N: Brooklyn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe
Kun nuorilla aloitettiin, niin lapsiin lopetetaan The Florida Project saattaisi viitata vaikka minkälaiseen salaisten aseiden rakenteluun, mutta eipä vain viittaakaan. Projekti kertoo lasten elämästä floridalaisessa motellissa, kun ympäristöstä löytyy niin kalliita huvipuistoja kuin helikopterilennätystäkin. Elokuva on harvinaisen tuoreen oloinen, sillä se seuraa paitsi lasten leikkejä, myös aikuisten yrityksiä pärjätä kovassa maailmassa, jonka ainoa arvon mitta on, niin, mikäpä muukaan kuin raha.
Näytännöt BioRex Kajaanissa lauantaisin alkaen klo 16:00. Jäsenkortit 35 € (op. 25 €) BioRexin lipunmyynnistä ja ennen esityksiä ovelta. Korttien ennakkomyynti alkaa keskiviikkona 09.01. klo 16.00. Maksu käteisellä ja/tai kulttuuriseteleillä. Elokuvien ikäraja on K-16.
Oikeudet ohjelman muutoksiin pidätetään.
____________________________________________________________________________________________