Kevätkausi 2018

20.1.2018 Stephanie Di Giusto: THE DANCER

(Ranska, Belgia, Tsekki 2016 / 108 min.)
N: Soko, Gaspard Ulliel, Mélanie Thierry, Lily-Rose Depp, François Damiens, Louis-Do de Lencquesaing, Amanda Plummer, Denis Ménochet

Ranskalainen Stéphanie Di Giusto on ranskalainen kirjailija ja valokuvaaja, joka ohjasi ensimmäisen elokuvansa 1800 -luvun lopun ja 1900 -luvun alun tanssitaiteen sensaatiosta, Loïe Fullerista. Alun perin amerikkalainen Fuller muutti Pariisiin ja nousi Folies Bergéren tähdeksi modernilla tanssitaiteellaan. Silkki, peilit ja värivalot olivat osa Fullerin tanssia, ja niin ne ovat myös osa tätä elokuvaa. Cannesiinkin leffa ehti.

3.2.2018 Ruben Östlund: THE SQUARE

(Ruotsi, Saksa, Ranska, Tanska 2017 / 142 min.)
N: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West

Cannesin pääpalkintoa ei ojenneta mille elokuvalle tahansa, eikä Ruben Östlundin ohjaama The Square ole mikä tahansa elokuva. Nyt ollaan tukholmalaisessa modernin taiteen museossa, mutta ohjaajan ote on tiukan satiirinen. Episodimainen, kyllä, ja vähän poukkoileva, mutta ah, miten taidokkaasti kaikki on tehty ja toisiinsa nivelletty.

17.2.2018 Dorota Kobiela, Hugh Welchman: LOVING VINCENT

(UK, Puola 2017 / 94 min.)

Tällaista ei ehkä ole koskaan nähty, maalausanimaatiota, joka on tehty niin, että studiossa on kuvattu oikeita näyttelijöitä, joista saadut otokset on maalattu uudestaan Vincent van Goghin tyyliin. Voi olla, että Vincentiltä kaikki olisi syntynyt yksinkin, mutta nykymaalareita tarvittiin tähän elokuvaan toistasataa. Elokuva kertoo postimiehen pojasta, joka lähtee viemään kirjettä Vincentin veljelle Theolle. Siinä kulkiessaan hänellä on aikaa miettiä, miksi taiteilija tappoi itsensä.

3.3.2018 Francis Lee: GOD´S OWN COUNTRY

(UK 2017 / 104 min.)
N: Josh O´Connor, Alec Secareanu, Gemma Jones, Ian Hart

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali mainosti tätä leffaa brittien omana Brokeback Mountainina, ja onhan siinä paljon samaa, mutta aivan oma elokuvansa tämä vähäpuheinen draama kuitenkin on. Jos jossakin elokuvassa näytetään, millainen on maatilan mutainen piha tai miltä navetta haisee, niin tässä. Pieniä eleitä ja hetkiä, mutta suuria tunteita.

17.3.2018 Jukka Kärkkäinen, J-P Passi: TOKASIKAJUTTU

(Suomi 2017 / 100 min.)
N: Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle ja Toni Välitalo

Muistatteko, miten kauan Pertti Kurikan Nimipäivien raivoisa Aina mun pitää -veto kestää? Minuutin ja 40 sekuntia, ja sillä se lähti ylpeästi tavoittelemaan Euroviisujen finaalia ja miksei myös voittoa. Kovasikajuttu kertoo bändin alkutarinan ja Tokasikajuttu matkan Wieniin ja kotiin. Siinä, missä Kovasikajuttu näyttää nyt ennen kaikkea faneille tehdyltä tarinalta, Tokasikajuttu on dokumentti. Katsokaa vaikka Kari Aaltoa Wienin kulisseissa.

24.3.2018 Thierry Frémaux: LUMIÈRE

(Ranska 2017 / 90 min.)

Onhan tämä huikeaa! Lumiére-instituutin johtaja ja Cannesin elokuvajuhlien taiteellinen johtaja Thierry Frémaux kasaa yhteen 108 täysin restauroitua Louis ja Auguste Lumiéren elokuvaklassikkoa ja kadonneeksi luultua helmeä. Nuo 108 pätkää ovat toki vain pieni otos kaikista noin 1 400:sta 50-sekunttisesta elokuvasta, joita Lumiéren veljekset tekivät 1895-1905, mutta sieltä tämä kaikki lähti, Star Warsit ja Tuntemattomat sotilaat.

7.4.2018 Agnieszka Holland, Kasia Adamik: JÄLJET

(Puola, Saksa, Tsekki, Ruotsi 2017 / 128 min.)
N: Agnieszka Mandat-Grabka, Wiktor Zborowski, Jakug Gierstal 

Jos joku luulee, etteivät puolalaiset osaa enää tehdä ympäröivää todellisuutta kriittisesti katsovia elokuvia, niin väärinpä ajattelee. Agnieszka Hollandin Jäljet on loistava esimerkki upean elokuvaperinteen maan nykyisistä leffoista. Nyt ovat vastakkain Koldzkon laakson mahtimiehet ja eläköitynyt opettaja, ja aivan kuten Hollandin oppi-isän Andrzej Wajdan elokuvissa ei Jäljissäkään ole pelkästään sankareita ja konnia.

21.4.2018 Yorgos Lanthimos: THE KILLING OF SACRED DEER

(UK, Irlanti, USA 2017 / 121 min.)
N: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan

Ei, nyt ei olla metsällä, vaikka elokuvan nimi siihen viittaa. Nyt ollaan sairaalassa ja keskellä keskiluokkaisen perheidyllin pimeää puolta. Tässä leffassa kaikki kasvaa kauhuksi, mutta ei hätää, miksikään verimessuksi tämä elokuva ei shokeeraavan alkukuvansa jälkeen kasva. Ehkä on niin, niin kuin ohjaaja Yorgos Lanthimos tuntuu väittävän, että moni päältä kaunis ja auvoinen näky kätkeekin sisäänsä piinaa ja ahdistusta.

5.5.2018 Idiko Enyedi: KOSKETUKSISSA

(Unkari 2017 / 116 min.)
N: Géza Morcsányi ja Alexandra Borbély

Rakkaustarinan voi kertoa näinkin: teurastamon työtoverit pitäytyvät päivittäin tiukasti omissa oloissaan, mutta öisin he tapaavat unissaan koiras- ja naaraspeurana talvisessa metsässä. Hyvä niin, mutta onnistuvatko unirakastavaiset toisintamaan peurakokemuksensa myös valveilla? Ainakin ohjaaja Idiko Enyedi pystyi vakuuttamaan Berliinin elokuvajuhlien tuomariston, joka palkitsi Kosketuksissa-elokuvan vuosi sitten Kultaisella karhulla.

Näytännöt BioRex Kajaanissa lauantaisin alkaen klo 16:00.
Jäsenkortit 35 € (op. 25 €) BioRexin lipunmyynnistä ja ennen esityksiä ovelta.

Korttien ennakkomyynti alkaa keskiviikkona 10.01.2018 klo 16.00.
Maksu käteisellä ja/tai kulttuuriseteleillä. 

Elokuvat ovat kielletyt lapsilta alle 16 v.
Oikeudet ohjelman muutoksiin pidätetään.