Syyskausi 2017

23.9. Iciar Bollain: Oliivipuu
El olivo (Espanja, Saksa, 2016 / 100 min.)
Anna Castillo, Javier Gutiérrez, Pep Ambròs

Jos maailmassa on jotakin vanhaa ja elävää, niin oliivipuut kilpailevat tässä sarjassa ainutlaatuisuudellaan. Sen lisäksi oliivipuita on käytetty nyky-Euroopassa kaikkein kekseliäimpiin tukihuijauksiin. Tästä, ja suvun tarinasta, vanhenemisesta, menetyksistä, valheista ja matkan tekemisestä kertoo myös Espanjan Oscarilla eli Goyalla palkittu Iciar Bollainin ohjaama perhedraama Oliivipuu. Joskus, kun on oikein tiukkaa ja tarkoitukset erinomaiset, pieni valkoinen valhekin on ehkä sittenkin paikallaan.

7.10. Kenneth Lonergan: Manchester by the Sea
(USA, 2016 / 137 min.)
Casey Affleck, Gretchen Mol, Kyle Chandler, Lucas Hedges ja Michelle Williams.

Perhedraamasta tässäkin on kyse. Kenneth Lonergan kertoo yksinäisestä talonmiehestä, joka on kiskaista kaljansa väärään kurkkuun, kun kuulee tulleensa velivainajansa 16-vuotiaan pojan yksinhuoltajaksi. Tästä varsin yksinkertaisesta lähtökohdasta Lonergan rakentaa tarinan, joka menee suoraan katsojansa tunteisiin – kuusi Oscar-ehdokkuutta, eikä yhtään liikaa.

21.10. Isao Takahata: Eilisen kuiskaus
Omohide poro poro (Japani 1991 / 118 min.)
Äänet: Miki Imai, Toshiro Yanagiha, Yoko Hanna.

Suomessa ei liene elokuvaentusiastia, joka ei sävähtäisi hereille heti, kun kuulee legendaarisen Studio Ghiblin nimen. Eilisen kuiskaus on mitä parhainta Ghibliä, ja mikä mainiointa, se esittelee meille ohjaaja Isao Takahatan. Eilisen kuiskaus on suurenmoinen animaatio reilun neljännesvuosisadan takaa. Ja se, joka luulee, että animaatioita tehdään vain lapsille, yllättyy iloisesti. Nyt nähdään täysin realistinen elokuva todellisesta maailmasta ja aidoista ihmisistä. Tapahtumavuodenkin me tiedämme. Se on 1982.

11.11. Park Chan-Wook: The Handmaiden
Ah-ag-ssi (Etelä-Korea, 2016 / 142 min.)
Kim Tae-ei, Kim Min-he, Ja Jung-woo

Kun asettuu katsomaan nykykorealaista elokuvaa, on parasta varautua näkemään asioita, jotka eurooppalaiseen taide-elokuvaan tottuneen mielestä ovat vähintäänkin liioiteltuja. Näin on myös The Handmaiden -elokuvankin kanssa, paitsi, että nyt ei mässäillä suoralla väkivallalla. Elokuva perustuu englantilaisen Sarah Watersin romaaniin Silmänkääntäjä. Petos, halu, kosto ja naisen vartalo. Siinä leffan teemat korealaisesta pähkinänkuoressa.

18.11. Asghar Farhadi: The Salesman
Forushande (Iran, Ranska, 2016 / 124 min.)
Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti

Ihmissuhdedraama? Kyllä. Trilleri? Ehdottomasti? Ongelmallisen parisuhteen tarkka kuvaus? Täsmälleen näin. Asghar Farhari on nero kertomaan ihmisistä ja heidän suhteistaan. Muistamme Naderrin ja Simin. Muistamme Menneisyyden. Nyt liikutaan kaiken lisäksi syvällä teatterin ja toden kohtauspisteissä. Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolemaa esitetään. Näyttämöllä voi puhua siitä, mistä kotona ei.

25.11. Tomer Heymann: Mr. Gaga
(Israel, Ruotsi, 2017 / 100 min.)

Mr. Gaga edustaa Elokuvakerhon syyssarjassa dokumentteja. Se kertoo tanssija ja koreografi Ohad Naharinista, joka on kiistatta yksi tämän ajan merkittävimmistä nykytanssin kehittämistä. Jos aikoinaan pidit Win Wendersin Pinasta, myös tämä dokkari tanssii varmasti jalat altasi. Naharin ei ole mikään lapsitähti, vaan löysi tanssin vasta aikuisena, armeijan ja sotimisen koettuaan. Ei siis ihme, että hänen koreografiansa ottavat myös ronskisti kantaa.

9.12. Valentin Vaala: Mustalaishurmaaja
(Suomi, 1929 / 62 min.)
Theodor Tugai, Hanna Taini, Meri Hackzell, Bruno Laurén, Waldemar Wohlin.

Suomalaista elokuvaa ei olisi, jos meillä ei olisi Valentin Vaalaa ja Teodor Tugaita. Tugain me tunnemme hänen suomennetulla nimellään Teuvo Tulio, ja molempien miesten elokuvien kanssa me olemme kotimaisiin kasvaneet. Erityisen onnistuneesti Vaala ja Tugai työskentelivät jo vuonna 1929, kun tekivät mykkäklassikoksi kohonneen Mustalaishurmaajan. Suomi100-leffassa ovat tunteet pinnassa. Kun Manjardo (Tugai) vain leikittelee naisten kanssa, ja kun kyseessä on mustalaisleiri, elokuvassakin alkaa sattua ja tapahtua.

16.12. Jim Jarmusch: Paterson
(USA, 2016 / 118 min.)
Adam Driver, Golshifteh Farahani

Paterson on eleetön elokuva jokamiehestä, arkensa taitajasta, jossa on kuitenkin jotakin sellaista, mikä erottaa hänet kanssatallaajista. Hän on bussikuski, joka kirjoittaa runoja. Jim Jarmuschin elokuvassa ei ole oikeastaan mitään valtavaa tai suurta. Se ei kasva kreikkalaisten draamojen tavoin kohti katharsista. Se kuvaa arkisia asioita, jo on siinä tavattoman taitava ja lohdullinen. Tällainenhan ihmisen elämä keskimäärin on, pieni taivas sille, joka ymmärtää sen nähdä.

  • Näytännöt BioRex Kajaanissa lauantaisin alkaen klo 16:00.
  • Jäsenkortit 35 € (op. 25 €) BioRexin lipunmyynnistä ja
  • ennen esityksiä ovelta.
  • Maksu käteisellä ja/tai kulttuuriseteleillä.
  • Korttien ennakkomyynti alkaa keskiviikkona 13.09. klo 16.00.
  • Elokuvat ovat kielletyt lapsilta alle 16 v.
  • Oikeudet ohjelman muutoksiin pidätetään.
  • www.kajaaninelokuvakerho.com