21.01. Carlotte Regan: SISUPUSSI
(UK 2024, 84 min.)
N: Lola Campbell, Harris Dickinsson, Alin Uzun, Cary Crankson
Mitäpä tekee yksin jätetty 12-vuotias tyttö Lontoossa henkensä pitimiksi? Varastelee kaverinsa kanssa pyöriä ja myy niitä edelleen. Entä mitäpä tyttö tekee, kun hänet ja sittemmin tämän kuolleen äidin Ibizan humuun vaihtanut isä ilmestyy kuvioihin? Yrittää jotenkuten sopeutua, niin kuin koko elämänsä ennen tätä. Ongelma ei kuitenkaan ole enää pelkästään tytön, vaan isän, joka huomaa tekemiensä virheiden vakavuuden. Carlotte Reganin esikoisohjaus sai Sundance-festivaalin yleisöpalkinnon, eikä suotta.
28.01. Hirokazu Kore-eda: MONSTER – VAARALLINEN LEIKKI
(Japani 2023, 126 min.)
N: Kukuta Akihiro, Takahata Mitsuki, Kurokawa Soya, Tanaka Yuko, Nagayama Eita, Ando Sakura
Tässäkin elokuvassa liikutaan lapsuudessa ja sen vaikeuksissa. Nuori poika (Soya Kurokawa) alkaa oireilla niin pahasti, että tämän äiti (Sakura Ando) ryntää pojan kouluun selvittämään, mistä oikein on kysymys, ja paljosta toki onkin. Cannes´ssa parhaasta käsikirjoituksesta palkittu leffa alkaa purkaa vyyhteä niin pojan, äidin kuin opettajankin näkökulmasta. Niin että kuka kiusasi ja ketä? Totuus ei taida koskaan olla kovin yksinkertainen, ei ainakaan Hirokazu Kore-edan ohjauksissa, kuten hyvin tiedämme.
11.02. Pawo Choyning Dorji: THE MONK AND THE GUN
(Bhutan 2024, 107 min.)
N: Tandin Wangcuk, Tandin Phubz, Kelsang Choejay
Pawo Choyning Dorji ei varmaan osaakaan tehdä muunlaisia kuin kiehtovia elokuvia. Sellainen oli Koulu maailman laidalla ja sellainen on myös The Monk and the Gun. Nytkin ollaan Bhutanissa, vuosi on 2006, kun maan itsevaltias on päättänyt luopua vallasta, mutta miten helppoa on siirtyä demokratiaan maassa, jossa on aina vaalittu perinteitä? Entä miten viranomaiset suhtautuvat tietoon, jonka mukaan pienen kylän asukkaat aikovat järjestää vaalipäiväksi rituaalin, jossa tärkeä osa on Yhdysvaltain sisällissodan aikaisella kiväärillä? Elokuva on valittu Bhutanin Oscar -ehdokkaaksi.
25.02. Agnieszka Holland: GREEN BORDER
(Puola 2024, 152 min.)
N: Jalal Altawil, Maja Ostaszewska, Behi Djanati Atai
Jos joku elokuva herätti viime vuonna tunteita ja mielenilmauksia, niin veteraaniohjaaja Agnieszka Hollandin Green Border on juuri se. Puolan ja Valko-Venäjän rajalle sijoittuvassa tarinassa rajan yli pyrkivät nähdään muunakin kuin välineellistetyn maahanmuuton ja hybridisodan subjekteina. Uhrejahan he ovat, myös he, jotka ovat pyrkineet meille Suomeen. Kun 25.2. syvennymme katsomaan tositarinaa keskeltä Eurooppaa, on kulunut tasan kolme vuotta ja yksi päivä siitä, kun Venäjä aloitti raukkamaisen hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan.
11.03. Mati Diop: DAHOMEY
(Ranska, Senegal, Benin 2024, 68 min.)
Mitäpä luulette? Mistä ovat peräisin ne miljoonat ja miljoonat taide-esineet, joita heinäsirkkojen lailla käymme ihastelemassa eurooppalaisissa museoissa? Esimerkiksi Dahomeysta. Mati Diop kertoo dokumentissaan, kuinka ranskalaiset varastivat maan kansallisaarteita 130 vuotta sitten, mutta ovat nyt suostuneet palauttamaan niistä peräti 26 kappaletta. Diopin ohjaus yhdistelee faktaa ja fiktiota, mutta se on ainakin huippuvuorenvarmaa, että näiden 26 kansallisaarteen palauttaminen alkuperäisille omistajilleen on totta, vaikkakin vain pikkiriikkinen anteeksipyyntö yksistä maailman suurimmista rikoksista.
25.03. Robert Bresson: KUOLEMAANTUOMITTU ON KARANNUT
(Ranska 1956, 99 min.)
N: Francois Leterrier
Kevään klassikkopaikalla nähdään Robert Bressonin huippuohjaus Kuolemaantuomittu on karannut. Se sai parhaan elokuvan palkinnon Cannes´ssa vuonna 1957 ja esimerkiksi suomalaiset elokuvakriitikot ovat valinneet sen yhdeksi kaikkien aikojen parhaista leffoista. Tarina on tosi. Se kertoo vuodesta 1943, kun Ranskan vastarintaliikkeeseen kuulunut André Devigny otti ja lähti natsivankilasta, jossa odotti kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa. Pako onnistui, mutta se ei ole järin valtava paljastus, sillä Devigny assisteerasi Bressonia elokuvan kuvausten aikana. Leffassa nähdään aitoa rekvisiittaa, kuten esimerkiksi köysi, jonka avulla Devigny pääsi pakoon.
08.04. Zar Amir Ebrahimi, Guy Nattiv: TATAMI
(Georgia, USA 2024, 104 min.)
N: Arienne Mandi, Zar Amir-Ebrahimi, Jaime Ray Newman
Urheilun maailmaan sijoittuva poliittinen jännäri. Juuri sellainen ohjaajakaksikon elokuva Tatami on. Ollaan judon maailmanmestaruuskisoissa, ja iranilaisella judokalla Leilalla (Arienne Mandi) on aivan realistiset mahdollisuudet voittaa MM-kultaa. Tiellä on vain yksi este: loppuottelussa vastaan saattaa asettua israelilaisurheilija, eikä Iranin hengellinen johto voi sietää ajatusta. Ja kun Iranin ukoilla on omasta mielestään käsissään koko maailman valta ja viisaus, Leilaa aletaan kiristää loukkaantumaan ja vetäytymään kisoista esimerkiksi uhkailemalla hänen perhettään. Trillerihän tästä rakentuu.
22.04. Christian Carion: MADELEINEN PARIISI
(Ranska 2023, 91 min.)
N: Line Renaud, Dany Boon, Alice Isaaz
Madeleine (95-vuotias Line Renaud) on määrätty muuttamaan hoitokotiin, kun ei kaatumisensa jälkeen enää pärjää yksin kotona. Madeleine tilaa taksin, jota ajaa jurottaja (Dany Boon), joka ei tietenkään mahda sille mitään, että ystävystyy vanhuksen kanssa, kun tämä haluaa kiertää nuoruutensa Pariisia vielä kerran ja käydä katsomassa paikkoja, joissa nuorena eli, suri ja iloitsi. Takautumat vievät meidät maailmaan, jossa nuoren Madeleinen (Alice Isaaz) elämä on paljon mutkikkaampaa kuin vanhan kotikaupunkiaan viimeisen kerran kiertelevän ja katselevan naisen. Tunteellista, toki, mutta arkidraamaa parhaasta päästä.
Näytännöt BioRex Kajaanissa tiistaisin alkaen klo 18:00. Jäsenkortit 45 € (op. 30 €) ennen esityksiä ovelta. Ennakkomyynti BioRexissä ke 15.1. ja to 16.1. klo 17 – 19.
Maksu maksukortilla, e-passilla tai käteisellä. Esityksiin ei myydä kertalippuja.
Elokuvien ikäraja on K-16. Oikeudet ohjelman muutoksiin pidätetään.