Kajaanin elokuvakerhon kevät 2023

 

KEVÄT 2023

24.1. Carla Simon: TÄMÄ MAA

(Espanja, Italia, 2022 / 120 min.)  Näyttelijät: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otín, Xenia Roset, Albert Bosch

Aivan kaikki kehitys ei ole edistystä, ei ainakaan kaikkien ihmisten kannalta. Carla Simon esittelee meille yhden tällaisen ihmisryhmän, katalonialaisen pikkukylän persikanviljelijäperheen, jota uhkaa häätö, kun perheen persikkapuut on suunniteltu korvattaviksi aurinkopaneeleilla. Tämä maa on niin hieno elokuva, että voitti vuonna 2022 Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon eli Kultaisen Karhun, eikä vähiten mainioiden amatöörinäyttelijöidensä ansiosta.

Linkki: Imdb, Episodi

 

7.2. Zhang Yimou: VAIN SEKUNTI

(Kiina, 2022 / 103 min.) Näyttelijät: Yi Zhang, Haocun Liu, Wei Fan

Tämäkin elokuva ilmoitettiin Berliiniin, mutta jo vuonna 2019. Sitä ei kuitenkaan koskaan esitetty, sillä kiinalainen sensuuri iski siihen kyntensä. Mestariohjaaja Zhang Yimoun Vain sekunti on lopultakin nähtävissä, mutta miehen elokuviin ihastuneille katsojilleen se tarjoaa varmasti melkoisen yllätyksen. Nyt ei nähdä taidokkaita taistelukohtauksia eikä huimaa akrobatiaa, vaan mies ja pieni tyttö etsimässä samaa filmikelaa. Filmikela viittaa tietysti Zhangin omaan taiteelliseen työhön, niin että kannattaa kyllä jäädä miettimään, mitä kaikkea sensuuri on napsinut elokuvasta pois.

Linkki:Imdb, Episodi

 

21.2. Ruben Östlund: TRIANGLE OF SADNESS

(Ruotsi, 2022 / 148 min.) Näyttelijät: Harris Dickinson, Chrlbi Dean, Dolly de Leon, Zlatko Buric, Henrik Dorsin, Vicki Berlin ja Woody Harrelson

Kun puhutaan Ruben Östlundin ohjaamasta elokuvasta Triangel of Sadness, puhutaan mustasta komediasta, jopa satiirisesta sellaisesta. Tarina kertoo mallipariskunnasta, joka kutsutaan todellisten ökyrikkaiden jahdille purjehtimaan, mutta kuinka silloin käy, kun myrsky yllättää, meri kuohuu ja rantaa ei näy. Tätä elokuvaa ei tarvitse sen kummemmin kehua, kunhan mainitsee sen, että se voitti viime kesänä Cannes´ssa Kultaisen palmun ja European Film Awards palkintogaalassa vuoden 2022 parhaan elokuvan palkinnon.

Linkki: Imdb, Episodi

 

28.2. Maryam Moghadam, Behtash Sanaeeha: BALLADI VALKOISESTA LEHMÄSTÄ

(Iran, 2021 / 105 min.) Näyttelijät: Maryam Moghadam, Alireza Sani Far, Pouria Rahimi Sam

Kevään sarjassa iranilaista elokuvaa edustaa Maryam Moghadamin ja Behtash Sanaeehan ohjaama Balladi valkoisesta lehmästä. Nimi ohjaa ajatuksia moneen suuntaan, mutta lopulta on kyse tarinasta, jossa nainen yrittää saada oikeutta syyttömänä teloitetulle miehelleen ja itselleen. Senhän arvaa, ettei se ole helppoa, vaan ei ole muutenkaan naisen elämä Iranissa, jossa leskinaiselle ei suostuta vuokraamaan edes asuntoa. Mies hänelle kyllä tyrkytetään.

Linkki: Imdb, Episodi

 

14.3. Stephen Frears: THE LOST KING

(UK, 2021 / 108 min.) Näyttelijät: Sally Hawkins, Shonagh Price, Helen Katamba

Muistatteko, kun jokunen aika sitten Englannissa kohuttiin kuningas Richard III:n yli 500 vuotta kadoksissa olleiden jäännösten löytämisestä? Kaiken lisäksi luut löytyivät, kun amatöörihistorioitsija Philippa Langley päättää seurata intuitiotaan kaikesta halveksunnasta huolimatta. Stephen Frearsin elokuva on siitä merkittävä, että se kertoo meille varsin erilaisen tarinan kuninkaasta, josta meillä on käytössä oikeastaan vain William Shakespearen näkemys. Niin että murhasiko Richard pienet veljenpoikansa vai ei? Ainakin Lontoon Towerin linnassa esitellään edelleen huonetta, jossa veriteko olisi tehty.

Linkki:Imdb, Episodi

 

28.3. Fanny Liatard, Jeremy Trouilh: GAGARINE – KIERTORADALLA

(Ranska, 2021 / 95 min.) Näyttelijät: Alséni Bathily, Lyna Khoudri, Finnegan Oldfield

Kajaanissa on Purola, mutta Pariisissa on aivan oikeasti asuinalue nimeltä Cité Gagarine. Kajaanin Purolassa asuu onnellisia perheitä, jotka remppaavat vanhoja talojaan entistä ehommiksi, mutta Pariisin Gagarine on valtava rakennuskompleksi, joka on määrätty purettavaksi. Paikassa asuva 16-vuotias Yuri (!) aikoo panna hanttiin Gagarinen purkajille, mutta ilmeisesti ihmisen on helpompi lentää avaruuteen kuin yrittää säästää kotinsa täällä maan päällä grynderien käsistä. Elokuvassa seurataan muuten lähes reaaliajassa, miten Pariisin lähiöitä hävitetään.

Linkki: Imdb, Episodi

28.3. Elmeri Kinnunen, Mikko Kähkönen: SAGA CAIANIA

(Suomi, 2023 / 20 min.) Näyttelijät mm. Janne Kinnunen, kansanedustaja Tuomas Kettunen, klarinetisti Lauri Sallinen, Kuhmon Mieslaulajat, Puumiehet Show -tanssiryhmä

Gagarine – Kiertoradalla -elokuvan alkukuvana esitetään kuhmolaisen Caiania -kaksikon käsikirjoittama ja kuvaama lyhytelokuva Saga Caiania. Kolmiosainen elokuva on musiikillinen, kainuulaista elämänmenoa kuvaava teos, jolla tekijät tuoda esille alueen luontoa ja vahvuuksia yhteistyön voimaa.

Linkki: Caiania

 

11.4. Yasuhiro Ôzu: TOKYO STORY

(Japani, 1953 / 136 min.) Näyttelijät: Chisu Ryu, Chieko Higashiyama, Setsuko Hara

Ei taida olla kuin muutama viikko, kun maailman elokuvakriitikot laativat taas jälleen kerran listan kaikkien aikojen parhaista elokuvista. Kuinka ollakaan Yasuhiro Ôzun Tokyo Story, jonka monet taitavat tuntea ihan sen japanilaisella nimellä Tokyo Monogatari, oli jälleen listan kärkipäässä. Elokuva kertoo kirpeän tarina vanhasta pariskunnasta, joka päättää matkustaa Tokioon asettuneiden lastensa luokse, mutta eihän heillä ole vanhuksille aikaa, kun nykypäivän elämä on niin kiireistä. Tässä elokuvassa kiirettä ei kuitenkaan ole. Mestarityötä alusta loppuun.

Linkki: Imdb

______________________________________________________________________________________________

 

21.4. Kajaanin elokuvakerho esittää Kajaanin Barokki Soi -festivaalin yhteydessä elokuvan:

CARAVAGGIO (Ohjaus: Derek Jarman, Iso-Britannia 1986)

Elokuvan esitys perjantaina 21.4. klo 18:00 BioRex Kajaanin salissa 3. Elokuvan kesto 93 min. Ikäraja K-12. Pääsyliput 10 € (ovelta ja ennakkoon Kajaani -Infosta)

Jarman ohjasi elokuvan vuonna 1986. Sen pääosissa nähdään Nigel Terry Caravaggiona, Sean Bean tämän ystävänä Ranunciona ja Tilda Swinton Ranuncion rakastettuna Lenana.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) oli paitsi loistava taiteilija, myös varsin hankala ihminen. Jarman keskittyy kuvaamaan Caravaggion elämää tämän kuolinvuoteelta käsin ja tutkii Caravaggion suhdetta Ranuncioon ja Lenaan. Suhde päättyy lopulta kaksintaisteluun ja kuolemantuomion saaneen taiteilijan pakoon Roomasta Napoliin ja aina Maltalle saakka.

Caravaggio ei ole mikään perinteinen taiteilijaelämäkertaelokuva, vaan taide-elokuva itsessään. Se koostuu maalausmaisista kohtauksista, joiden kautta Jarman käy läpi taiteilijan elämän tärkeimpiä käänteitä ja taideteoksia. Caravaggion taide ei jättänyt aikalaisia kylmiksi, mutta varsin monia hänen töitään paheksuttiin ja siirrettiin piiloon. Nykyisin Caravaggiota pidetään yhtenä tärkeimmistä barokin ja muidenkin aikojen taiteilijoista.

Kirjallisuudessa Caravaggiota ovat viimeisimmäksi käsitelleet Ilja Leonard Pjeiffer romaanissaan Grand Hotel Europa (Gummerus, 2021), jossa etsitään taiteilijan viimeiseksi jäänyttä, mutta kadonnutta maalausta, ja Jyrki Erra dekkarissaan Lyijyvalkoinen (Otava, 2020), jossa etsitään syytä taiteilijan kuolemaan.

Linkki: Imdb, ELKE ryBarokki Soi

____________________________________________________________________________________________

 

25.4. Pan Nalin: VIIMEINEN NÄYTÖS

(Intia, 2021 / 111 min.) Näyttelijät: Bhavin Rabari, Richa Meena, Bhavesh Shrimali

Jos Pan Nalinin ohjaus Viimeinen näytös vaikuttaa tutulta, niin ei ihme. Aiheeltaan se on kuin Giuseppe Tornatoren Cinema Paradiso, mutta nyt ollaan Intiassa ja katsellaan sen kulttuuria ja kulttuurin muutoksia. Viimeinen näytös ei kuitenkaan kerro pelkästään elokuvista ja niiden katsomisesta ja elokuvien vaikutuksesta katsojiinsa, vaan myös Intian Gujaratista, sen luonnosta ja ihmisistä.

Linkki: Episodi

 

Näytännöt BioRex Kajaanissa tiistaisin alkaen klo 18:00. Jäsenkortit 40 € (op. 30 €). Ennakkomyynti BioRexissä ke 18.1. ja to 19.1. klo 17–19 ja ennen esityksiä ovelta.

Maksu maksukortilla, e-passilla tai käteisellä. Elokuvien ikäraja on K-16.

Oikeudet ohjelman muutoksiin pidätetään.